“Avantajele parchetului masiv” sau “De ce sa nu pun parchet din <<carton>>”

Am fost pusi de multe ori in situatia de a ni se cere motivele pentru care recomandam parchetul din lemn, si nu cel laminat. Intr-adevar, parchetul laminat are avantajul pretului, dar asta doar pe perioada scurta de timp, pentru ca, indiferent de grosimea sau calitatea lui, in scurt timp va incepe sa se umfle, sa crape stratul de suprafata sau sa se murdareasca rostul de imbinare, necesitand in final inlocuirea.

Cred ca cel mai important aspect al parchetului din lemn masiv este durabilitatea. Nu de putine ori am fost rugati sa reconditionam pardoseli din lemn vechi de 70-80 de ani, chiar si mai mult, de obicei in institutii publice cu sediul in cladiri istorice sau in lacasele de cult. Un parchet dintr-un lemn sanatos nu va avea motive de uzura datorate “imbatranirii”. Singurele posibilitati prin care un parchet din lemn va fi deteriorat, pot fi datorate socurilor mecanice puternice sau inundatiilor, chiar si asa, in majoritatea situatiilor, putand fi reparat.

Al doilea motiv pentru care recomandam parchetul din lemn in detrimentul parchetului laminat este izolatia termica pe care o ofera. In functie de esenta si grosimea lemnului, acesta are diferiti indici de transfer termic, pentru a fi folosit pe sapa simpla sau cu incalzire in pardoseala. Indiferent de tipul lemnului, avantajul izolarii termice este net superior, comparativ cu pardoselile din parchet laminat.

Alt beneficiu al pardoselilor din lemn masiv este usurinta si rapiditatea cu care poate fi curatat. Datorita chiturilor fine si a lacurilor, parchetul va capata o membrana protectoare uniforma, nepermitandu-i sa retina praf sau alergeni.

Eleganta este inca un aspect la care tinem mult. Parchetul din lemn poate fi modelat si imbinat in diferite feluri, realizand un joc placut de linii, o armonie a culorilor si originalitatea lucrarii. Intr-o casa cocheta, parchetul din lemn completeaza designul si stilul, oferind o prospetime aparte casei.

Concluzionand, daca ne dorim o casa cu un aspect placut si elegant, o izolatie buna in pardoseala si o rentabilitate pe termen lung, parchetul din lemn este cea mai indicata solutie.